mandag 24. februar 2014

Grønlandsmåke- og andre måker i Strandebarm

De siste dagene har Per Johan og jeg vært på hytta i Strandebarm. Været har jo vært ganske sørgelig, men noen turer ut har det blitt. Mens PJ har lekt med guttene hos naboen har jeg tatt noen turer for å se etter fargemerkede måker. Har funnet tre stykker. En fiskemåke, en gråmåke og en hettemåke. Dessverre har jeg ikke fått lest av noen av de. I dag fant jeg også en 2K gråmåke med kun metallring.

I tillegg har jeg igjen fått fastslått at det er svært mye hettemåker her inne. Trolig opp mot 100 individer. Regner med at det finnes en hekkeplass et sted i området, kanskje på en av holmene i fjorden? Det er også mange overvintrende fiskemåker og gråmåker å se for tiden..

I dag kom "belønningen" for å gjøre et par daglige turer for å kikke på disse måkene. På de to bryggene rett nord for Eikenes satt det en hvit måke, en grønlandsmåke. I følge artsobservasjoner er dette føste funn i Kvam kommune.
Grønlandsmåka hekker i det nordlige Canada og på Grønland. Måka jeg fant må nok definitivt ha følt seg som på "sydentur" i 12 varme grader ved fjorden i dag. De fleste grønlandsmåkene som blir funnet i Norge er unge fugler. Fuglen ved Eikenes i dag var en voksen fugl.

Kom hold til å få brukbare bilder av grønlandsmåka, men skulle selvfølgelig gjerne ha vært nærmere. Så i dag prøvde jeg å ta noen bilder med mobiltelefonen gjennom teleskopet. Dette fungerte bedre enn forventet så det kommer jeg nok til å gjøre igjen, ihvertfall for å få dokumentasjonsbilder.

Omaholmen i blåtimen

Grønlandsmåke og gråmåker ((bilde tatt med telefon gj. teleskop)

Grønlandsmåke og gråmåke (bilde tatt med telefon gj. teleskop)

Grønlandsmåke (bilde tatt med telefon gj. teleskop 60X+)
Grønlandsmåke 

Fire sorter måke; fiskemåke, hettemåke, gråmåke og svartbak





fredag 21. februar 2014

Oter

Oteren er en artig og livlig skapning. Det er heller ikke alltid det er så vanskelig å oppleve de på kort hold heller, spesielt gjelder det hvis det er flere dyr sammen og de er opptatt med å fiske eller leke. Sulter gjør oteren neppe. På de minuttene jeg observerte dyrene fanget de en rekke fisker, krabber og noe som kan ha vært skjell.

På mine padleturer, spesielt i nordvestre deler av Austrheim, ser jeg ofte flere eksemplarer av arten på en tur. Under forrige tur, på ca. tre timer, kom jeg over seks stykker til sammen, 1 + 2 +3.

her er en kort videosnutt;

http://vimeo.com/87275761

( her er en time-lapse av stjenehimmelen over bøkeskogen tatt opp for et par dager siden;
http://vimeo.com/87298260 )

og noen bilder;




Fjæreplytt




Sydentur med utfordringer...

Forrige uke var Tobias, Thea, Ellen og jeg i Los Gigantes, Tenerife. Det som skulle bli en avslappende og etterlengtet ferie gikk ikke etter oppskriften. Alt første kvelden oppdaget ungene så mye maur på soverommet at de nektet å sove der. Dermed flyttet vi sengene deres inn på vårt soverom. Trangt, men koselig. Neste dag fikk vi ny, nesten, maurfri leilighet. Tirsdag blei Tobias sjuk. Et døgn med oppkast og diare. Onsdag fikke Ellen alvorlig tannverk. Dette medførte to legebesøk og tannlegebesøk etter vi kom hjem. Når lørdagen kom var det vi tre andre som fikk magesjau. Heldigvis roet dette seg før flyturen hjem.
Endelig vel hjemme på norsk jord, viste det seg at batteriet på bilen var flatt. Heldigvis var det hjelp å få, men det føyde seg på en måte inn i rekken av uflaks...

Noen fine dager og stunder det allikevel for alle. Tenerife og Los Gigantes kan anbefales som feriemål. Neste gang blir det nok en tur til toppen av Teide, ihvertall hvis alt går som planlagt...
Her er noen bilder fra turen :-)

Due på terrassen

Thea i bølgene ved Los Gigantes
Los Gigantes

Los Gigantes

Thea og Tobias på Stranda i Los Gigantes

Kveldssteming på stranda, Los Gigantes

Masca Bay, Los Gigantes

Utsatt (?) fiskeplass, Los Gigantes

Alexander von Humbolt til ankers ved Los Gigantes

Alexander von Humbolt til ankers ved Los Gigantes

Solnedgang ved La Gomara

Delfiner utenfor Los Gigantes

Delfin utenfor Los Gigantes

Delfiner (og Thea sine tær) utenfor Los Gigantes

Thea, Tobias og Ellen ser på hvaler (grindhval)

Grindhval i forgrunnen og Teide 3718 m.o.h. i bakgrunnen




torsdag 6. februar 2014

Ferdig med to uker vakt...

Da var nok en vaktperiode unnagjort. Ganske forblåst denne gangen også, men ikke like ille som forrige periode. Dårlig vær kan gi gode bilder, men må nok allikevel si at fint vær og lite vind langt er å fortrekke! Denne økta var det ihvertfall ganske tørr. Det kommer vel med når man står lenge ute på brovingen på et råoljeskip på Mongstad eller Sture.

Første helgen av vakten var jeg ombord på MT Moray fra lørdag formiddag til mandag morgen. Det var for tung sjø til at loshelikopteret kunne hente meg. Forferdelig kjedelig, men de hadde ihvertfall en meget flink kokk ombord. Begge de to videolinkene under er fra lørdagen ombord på MT Moray vest av Fedje.

http://vimeo.com/85266684


http://vimeo.com/86014001



Denne vakta begynte med regionsamling på Sola Strand Hotell. Derfor er det med et par bilder fra Jæren.

Her følger ALTSÅ en del bilder tatt i løpet av de siste to ukene på jobb.


Boxer i storm ved Holmengrå

Oljeplattformer i blåtimen



Det hender at det er kaldt vest i havet også...


Morgenstemning på Sture

Mongstad i svart/hvitt og motlys

Toftegård sett fra loshelikopteret

Baløy sett fra loshelikopteret

Sola Strand hotell

Bølger på Reve på Jæren

Feistein fyr sett fra Reve

Mens man venter på losskøyta i Hellesøy

Siste oppdrag utført :-)