søndag 18. mai 2014

Vårens vakreste eventyr...?

er det kanskje neppe. For noen blir det et ganske skummelt eventyr. I fjor satt vi hjemme i hagen å så på  at syklistene trynet, kjørte hverandre ned og kjørte av veien der fallet var flere meter rett ned. Utrolig nok blei ingen av disse alvorlig skadet. I år gikk det roligere for seg ned Skaret. Kanskje lærdom etter fjorårets galskap! I år var det en massevelt i krysset på Vollom som førte personskader. Sykkel er risikosport...

Her er ihvertfall noen bilder fra eventyret...

Konsentrasjon på topp i 180 gradersvingen på Nakken
Panorert syklist (bildet tatt så og si fra hagen vår)



Lederen på vei ned Skaret...tunga beint i munnen


tirsdag 13. mai 2014

Bøksanger

Bøksanger er  ingen vanlig fugl i Hordaland. I fylket var det kun ett funn av denne i både 2012 0g 2013. Funnet fra 2012 var og bra bøkeskogen på Vollom, Seim. Faktisk så har jeg ikke sett denne vakre fuglen i vårt fylke. Det nærmeste jeg har kommet var en syngende fugl i Rutledal i Sogn for noen år siden. Det var helt til på morgenen i dag. Etter å ha kjørt gutta over Skaret til bussen bestemte jeg meg for å stikke en tur i naturreservatet i bøkeskogen på Vollom for å teste en time-lapse-dings jeg har skaffet meg. Gode lysforhold og friskt grønt bøkeløv kunne resultere i en fin videosnutt.
Vel på på plass på parkeringen bestemte jeg meg for å legge igjen både teleobjektiv og kikkert (sikreste måten å sørge for at det dukker opp en sjelden fugl  :-).  Gode 50 meter etter fotballbanen hørte jeg den særegne sangen. Den høres ut som en mynt som spinner og faller til ro på et hardt underlag. På lydopptaket her (fra fuglar i Hordaland; fuglar.no) er både sangen og noen lokkelyder; sang BØKSANGER.
Bøksangen har trolig nettopp ankommet fra tropisk Afrika der den overvintrer. Den minner om løvsanger, men med reinere og friskere farger.

Fuglen i bøkeskogen i dag var ikke særlig sky. Det var fult mulig å komme på ganske få meters hold uten bruk av lyd. Den beveget seg innen et lite område og virket til å ha noen få trær som favorittsangposter. Med tålmodighet og rolige bevegelser vil det by seg fine fotomuligheter.

Bøksangeren slik man stor sett ser den....
På dette, og de to neste bildene, var jeg litt mer heldig :-)