fredag 7. november 2014

Time-lapse / intervallfotografert video



Klikk på linken under for å se filmen (se i full skjerm HD) ;

Nordhordland - a time-lapse movie

Her er ett klipp fra i går, 05.11.2104, Kvassnesstemma i Knarvik;

http://vimeo.com/111138218



For tiden holder jeg på med å  fotografere time-lapse sekvenser når jeg er ute på mine runder i Nordhordland. Dette kommer i tillegg til vanlig fotografering. Planen er at disse sekvensene skal inngå i en film som til slutt blir på 5-7 minutter. Noen av de klippene som er med i "prøveversjonen" øverst kommer nok til å være med i sluttresultatet også.

Et brukbart norsk begrep for time-lapse er intervallfotografert video.
Det jeg har laget så langt er omtrent 3 1/2 minutt film. Hvert sekund film består av 30 enkeltbilder. Et minutt film blir da 1800 bilder. Filmen vedlagt her er da på i overkant av 6300 bilder. Eksponeringstiden varierer veldig, fra hundredels sekund til omtrent 12 sekunder. Når det gjelder f.eks. stjernehimmelen i filmen har jeg tatt i overkant av fire eksponeringer i minuttet. Et sekund film er omtrent 7 minutter i virkeligheten! Skikkelig fortfilm!

For å få bevegelse, f.eks. panorering og zoom i filmklippene går det an å bruke programmer i etterbehandlingen, eller man kan gjøre det i felt med ulike mekaniske innretninger. Disse er ofte store, tunge og dyre. Foreløpig har jeg holdt meg til å bruke programvare.

Det er flere feil å gjøre for en nybegynner når man tar opp time-lapse. Etterhvert har jeg heldigvis begynt å få en rutine som fungerer og har lært meg noen lure triks for å unngå for mange dårlige opptak, men har nok fremdeles en hel del å lære, spesielt i etterbehandlingen.

Her er en link som forklarer hvordan time-lapse virker;

http://en.wikipedia.org/wiki/Time-lapse_photography



torsdag 6. november 2014

Bokbåten EPOS

I går kom jeg tilfeldig over bokbåten til kai på Ostereidet. Benyttet anledningen til å lage en time-lapsesekvens og ta noen vanlige  stilbilder.

Link til time-lapse:

http://vimeo.com/111093871


I kveld er Epos på Feste;
Torsdag 6. november, kl. 19.00 vert det litteraturkveld på Feste. Forfattaren Chris Tvedt samtaler med Alf Kåre Blindheim om kriminalromanen «Djevelens barn». I tillegg vert det ein liten quiz, enkel servering med kortreist mat frå Lyngheisenteret og innføring i bruk av E-lån Hordaland.

http://bokbaten.no/