fredag 7. november 2014

Time-lapse / intervallfotografert video



Klikk på linken under for å se filmen (se i full skjerm HD) ;

Nordhordland - a time-lapse movie

Her er ett klipp fra i går, 05.11.2104, Kvassnesstemma i Knarvik;

http://vimeo.com/111138218



For tiden holder jeg på med å  fotografere time-lapse sekvenser når jeg er ute på mine runder i Nordhordland. Dette kommer i tillegg til vanlig fotografering. Planen er at disse sekvensene skal inngå i en film som til slutt blir på 5-7 minutter. Noen av de klippene som er med i "prøveversjonen" øverst kommer nok til å være med i sluttresultatet også.

Et brukbart norsk begrep for time-lapse er intervallfotografert video.
Det jeg har laget så langt er omtrent 3 1/2 minutt film. Hvert sekund film består av 30 enkeltbilder. Et minutt film blir da 1800 bilder. Filmen vedlagt her er da på i overkant av 6300 bilder. Eksponeringstiden varierer veldig, fra hundredels sekund til omtrent 12 sekunder. Når det gjelder f.eks. stjernehimmelen i filmen har jeg tatt i overkant av fire eksponeringer i minuttet. Et sekund film er omtrent 7 minutter i virkeligheten! Skikkelig fortfilm!

For å få bevegelse, f.eks. panorering og zoom i filmklippene går det an å bruke programmer i etterbehandlingen, eller man kan gjøre det i felt med ulike mekaniske innretninger. Disse er ofte store, tunge og dyre. Foreløpig har jeg holdt meg til å bruke programvare.

Det er flere feil å gjøre for en nybegynner når man tar opp time-lapse. Etterhvert har jeg heldigvis begynt å få en rutine som fungerer og har lært meg noen lure triks for å unngå for mange dårlige opptak, men har nok fremdeles en hel del å lære, spesielt i etterbehandlingen.

Her er en link som forklarer hvordan time-lapse virker;

http://en.wikipedia.org/wiki/Time-lapse_photography



torsdag 6. november 2014

Bokbåten EPOS

I går kom jeg tilfeldig over bokbåten til kai på Ostereidet. Benyttet anledningen til å lage en time-lapsesekvens og ta noen vanlige  stilbilder.

Link til time-lapse:

http://vimeo.com/111093871


I kveld er Epos på Feste;
Torsdag 6. november, kl. 19.00 vert det litteraturkveld på Feste. Forfattaren Chris Tvedt samtaler med Alf Kåre Blindheim om kriminalromanen «Djevelens barn». I tillegg vert det ein liten quiz, enkel servering med kortreist mat frå Lyngheisenteret og innføring i bruk av E-lån Hordaland.

http://bokbaten.no/







mandag 27. oktober 2014

Bok!

Forside

Da er fotoboka fra Lindås kommune endelig klar. På fredag fikk jeg en stabel bøker i hus og fikk sett gjennom boka fra perm til perm. Under et slikt prosjekt er man alltid litt spent på om bildene  på trykk blir slik man selv oppfatter de i felt og på egen dataskjerm. Jeg er godt fornøyd med resultatet! 


Klar for litt feiring på fredag :-)

Boka er på 230 sider og inneholder omtrent 180 bilder. Størrelsen er 21x21 cm. De fleste bildene er enten 1x1 eller 2x1. Noen er dobbelsider, mange er enkeltsider og noen få sider har to eller tre bilder. Alle bildene er fra Lindås kommune. Det er et par bilder som er tatt på kommunegrensa, som allikevel viser noe av Lindås.
De fleste bildene er i farger, men noen svart-hvit bilder er det også.
Boka er oppdelt i fire kapitler og tar betrakteren med på en tur gjennom en flott og variert kommune. Det er ingen tekst til bildene, men bakerst i boken er det en oversikt over hvor alle bildene er tatt.
Tar svært gjerne imot både ris og ros! Svarer og gjerne på spørsmål om bildene.


Dette er en bok som er et portrett av Lindås slik jeg opplever kommunen.

Boka kan bestilles hos meg, e-post; fjord@fjordimages.com  eller telefon; 95190753
eller hos forlaget; Comino forlag; http://www.cominoforlag.no/produkt/lindas/

De fleste bildene er mulig å skrive ut i relativt stort format i god kvalitet og kan kjøpes ved henvendelse på e-post; fjord@fjordimages.com

Håper dere liker boken.

søndag 18. mai 2014

Vårens vakreste eventyr...?

er det kanskje neppe. For noen blir det et ganske skummelt eventyr. I fjor satt vi hjemme i hagen å så på  at syklistene trynet, kjørte hverandre ned og kjørte av veien der fallet var flere meter rett ned. Utrolig nok blei ingen av disse alvorlig skadet. I år gikk det roligere for seg ned Skaret. Kanskje lærdom etter fjorårets galskap! I år var det en massevelt i krysset på Vollom som førte personskader. Sykkel er risikosport...

Her er ihvertfall noen bilder fra eventyret...

Konsentrasjon på topp i 180 gradersvingen på Nakken
Panorert syklist (bildet tatt så og si fra hagen vår)



Lederen på vei ned Skaret...tunga beint i munnen


tirsdag 13. mai 2014

Bøksanger

Bøksanger er  ingen vanlig fugl i Hordaland. I fylket var det kun ett funn av denne i både 2012 0g 2013. Funnet fra 2012 var og bra bøkeskogen på Vollom, Seim. Faktisk så har jeg ikke sett denne vakre fuglen i vårt fylke. Det nærmeste jeg har kommet var en syngende fugl i Rutledal i Sogn for noen år siden. Det var helt til på morgenen i dag. Etter å ha kjørt gutta over Skaret til bussen bestemte jeg meg for å stikke en tur i naturreservatet i bøkeskogen på Vollom for å teste en time-lapse-dings jeg har skaffet meg. Gode lysforhold og friskt grønt bøkeløv kunne resultere i en fin videosnutt.
Vel på på plass på parkeringen bestemte jeg meg for å legge igjen både teleobjektiv og kikkert (sikreste måten å sørge for at det dukker opp en sjelden fugl  :-).  Gode 50 meter etter fotballbanen hørte jeg den særegne sangen. Den høres ut som en mynt som spinner og faller til ro på et hardt underlag. På lydopptaket her (fra fuglar i Hordaland; fuglar.no) er både sangen og noen lokkelyder; sang BØKSANGER.
Bøksangen har trolig nettopp ankommet fra tropisk Afrika der den overvintrer. Den minner om løvsanger, men med reinere og friskere farger.

Fuglen i bøkeskogen i dag var ikke særlig sky. Det var fult mulig å komme på ganske få meters hold uten bruk av lyd. Den beveget seg innen et lite område og virket til å ha noen få trær som favorittsangposter. Med tålmodighet og rolige bevegelser vil det by seg fine fotomuligheter.

Bøksangeren slik man stor sett ser den....
På dette, og de to neste bildene, var jeg litt mer heldig :-)



onsdag 23. april 2014

Vårblomster

Våren har jo heldigvis alt vært her en stund. De siste par dagene har det vært nærmest sommer. Her på Litleskare var det 21C i går! Blomstene kommer og forsvinner raskt når det blir så varmt som nå. Her har jeg prøvd å fange noen blomsterstemninger på minnebrikka.

Alle bildene er tatt med en reversert billig 50mm på enten Canon 5Dmk2 eller 70D. Det jeg da har gjort er enkelt og greit å holde objektivet feil vei mot kameret. Da kommer man svært nærme og svært liten dybdeskarphet.







mandag 24. februar 2014

Grønlandsmåke- og andre måker i Strandebarm

De siste dagene har Per Johan og jeg vært på hytta i Strandebarm. Været har jo vært ganske sørgelig, men noen turer ut har det blitt. Mens PJ har lekt med guttene hos naboen har jeg tatt noen turer for å se etter fargemerkede måker. Har funnet tre stykker. En fiskemåke, en gråmåke og en hettemåke. Dessverre har jeg ikke fått lest av noen av de. I dag fant jeg også en 2K gråmåke med kun metallring.

I tillegg har jeg igjen fått fastslått at det er svært mye hettemåker her inne. Trolig opp mot 100 individer. Regner med at det finnes en hekkeplass et sted i området, kanskje på en av holmene i fjorden? Det er også mange overvintrende fiskemåker og gråmåker å se for tiden..

I dag kom "belønningen" for å gjøre et par daglige turer for å kikke på disse måkene. På de to bryggene rett nord for Eikenes satt det en hvit måke, en grønlandsmåke. I følge artsobservasjoner er dette føste funn i Kvam kommune.
Grønlandsmåka hekker i det nordlige Canada og på Grønland. Måka jeg fant må nok definitivt ha følt seg som på "sydentur" i 12 varme grader ved fjorden i dag. De fleste grønlandsmåkene som blir funnet i Norge er unge fugler. Fuglen ved Eikenes i dag var en voksen fugl.

Kom hold til å få brukbare bilder av grønlandsmåka, men skulle selvfølgelig gjerne ha vært nærmere. Så i dag prøvde jeg å ta noen bilder med mobiltelefonen gjennom teleskopet. Dette fungerte bedre enn forventet så det kommer jeg nok til å gjøre igjen, ihvertfall for å få dokumentasjonsbilder.

Omaholmen i blåtimen

Grønlandsmåke og gråmåker ((bilde tatt med telefon gj. teleskop)

Grønlandsmåke og gråmåke (bilde tatt med telefon gj. teleskop)

Grønlandsmåke (bilde tatt med telefon gj. teleskop 60X+)
Grønlandsmåke 

Fire sorter måke; fiskemåke, hettemåke, gråmåke og svartbak





fredag 21. februar 2014

Oter

Oteren er en artig og livlig skapning. Det er heller ikke alltid det er så vanskelig å oppleve de på kort hold heller, spesielt gjelder det hvis det er flere dyr sammen og de er opptatt med å fiske eller leke. Sulter gjør oteren neppe. På de minuttene jeg observerte dyrene fanget de en rekke fisker, krabber og noe som kan ha vært skjell.

På mine padleturer, spesielt i nordvestre deler av Austrheim, ser jeg ofte flere eksemplarer av arten på en tur. Under forrige tur, på ca. tre timer, kom jeg over seks stykker til sammen, 1 + 2 +3.

her er en kort videosnutt;

http://vimeo.com/87275761

( her er en time-lapse av stjenehimmelen over bøkeskogen tatt opp for et par dager siden;
http://vimeo.com/87298260 )

og noen bilder;




Fjæreplytt




Sydentur med utfordringer...

Forrige uke var Tobias, Thea, Ellen og jeg i Los Gigantes, Tenerife. Det som skulle bli en avslappende og etterlengtet ferie gikk ikke etter oppskriften. Alt første kvelden oppdaget ungene så mye maur på soverommet at de nektet å sove der. Dermed flyttet vi sengene deres inn på vårt soverom. Trangt, men koselig. Neste dag fikk vi ny, nesten, maurfri leilighet. Tirsdag blei Tobias sjuk. Et døgn med oppkast og diare. Onsdag fikke Ellen alvorlig tannverk. Dette medførte to legebesøk og tannlegebesøk etter vi kom hjem. Når lørdagen kom var det vi tre andre som fikk magesjau. Heldigvis roet dette seg før flyturen hjem.
Endelig vel hjemme på norsk jord, viste det seg at batteriet på bilen var flatt. Heldigvis var det hjelp å få, men det føyde seg på en måte inn i rekken av uflaks...

Noen fine dager og stunder det allikevel for alle. Tenerife og Los Gigantes kan anbefales som feriemål. Neste gang blir det nok en tur til toppen av Teide, ihvertall hvis alt går som planlagt...
Her er noen bilder fra turen :-)

Due på terrassen

Thea i bølgene ved Los Gigantes
Los Gigantes

Los Gigantes

Thea og Tobias på Stranda i Los Gigantes

Kveldssteming på stranda, Los Gigantes

Masca Bay, Los Gigantes

Utsatt (?) fiskeplass, Los Gigantes

Alexander von Humbolt til ankers ved Los Gigantes

Alexander von Humbolt til ankers ved Los Gigantes

Solnedgang ved La Gomara

Delfiner utenfor Los Gigantes

Delfin utenfor Los Gigantes

Delfiner (og Thea sine tær) utenfor Los Gigantes

Thea, Tobias og Ellen ser på hvaler (grindhval)

Grindhval i forgrunnen og Teide 3718 m.o.h. i bakgrunnen




torsdag 6. februar 2014

Ferdig med to uker vakt...

Da var nok en vaktperiode unnagjort. Ganske forblåst denne gangen også, men ikke like ille som forrige periode. Dårlig vær kan gi gode bilder, men må nok allikevel si at fint vær og lite vind langt er å fortrekke! Denne økta var det ihvertfall ganske tørr. Det kommer vel med når man står lenge ute på brovingen på et råoljeskip på Mongstad eller Sture.

Første helgen av vakten var jeg ombord på MT Moray fra lørdag formiddag til mandag morgen. Det var for tung sjø til at loshelikopteret kunne hente meg. Forferdelig kjedelig, men de hadde ihvertfall en meget flink kokk ombord. Begge de to videolinkene under er fra lørdagen ombord på MT Moray vest av Fedje.

http://vimeo.com/85266684


http://vimeo.com/86014001



Denne vakta begynte med regionsamling på Sola Strand Hotell. Derfor er det med et par bilder fra Jæren.

Her følger ALTSÅ en del bilder tatt i løpet av de siste to ukene på jobb.


Boxer i storm ved Holmengrå

Oljeplattformer i blåtimen



Det hender at det er kaldt vest i havet også...


Morgenstemning på Sture

Mongstad i svart/hvitt og motlys

Toftegård sett fra loshelikopteret

Baløy sett fra loshelikopteret

Sola Strand hotell

Bølger på Reve på Jæren

Feistein fyr sett fra Reve

Mens man venter på losskøyta i Hellesøy

Siste oppdrag utført :-)